Met kinderen naar een museum. Ik kan me wel wat leukers voorstellen. Hoe hou je de kinderen in vredesnaam een beetje rustig en geïnteresseerd? Nou, dan is de tentoonstelling over Banksy écht een aanrader. Welk kind droomt er nou niet stiekem van om met graffiti aan de gang te gaan? En Banksy doet het gewoon. En, om nog wat mysterie toe te voegen: niemand weet wie hij (of zij?) is! Het kan niet anders dan dat je kinderen dat een geweldig idee vinden.

Wat doet Banksy?

Banksy is een graffiti artiest. En dan van echt kunst. Niet die gewone, meestal lelijke, tags die je langs de snelweg en op viaducten ziet staan. Nee, kunst! En meestal heeft de kunst van Banksy nog een boodschap ook. De kunst heeft vaak slogans of teksten die wijzen op pacifisme, vrijheid van meningsuiting, antikapitalisme en een betere wereld in het algemeen.

Waarom is Banksy zo beroemd?

Banksy pakt thema’s aan die mensen aanspreken. Ook de manier van het aanbrengen van graffiti is bijzonder. Hij werkt ook uit de losse hand, maar gebruikt vooral veel sjablonen. Dat is ontstaan omdat hij (of zij) dan sneller klaar was met een kunstwerk. En dus minder kans liep om gepakt te worden door de politie. Want je, graffiti is nog steeds illegaal in de meeste landen. De kunstenaar heeft ook op vreemde plekken van zich laten horen. Bijvoorbeeld in de Londense dierentuin. Hier heeft Banksy diverse slogans geschreven op de muren van het pinguinverblijf. Ook het olifantenverblijf moest er aan geloven.

Banksy als grappenmaker

Blijkbaar vond Banksy op een gegeven moment dat zijn kunst in musea hoorde. Dus dat heeft hij zelf geregeld, zonder dat de musea in kwestie er vanaf wisten. Zo heeft hij kunstwerken opgehangen in diverse musea in New York en Londen. De kunst die hij in Londen heeft opgehangen is nu onderdeel van de officiële tentoonstelling! Maar ook serieuze zaken worden door hem niet geschuwd. Hij heeft bijvoorbeeld prachtige kunst gemaakt op de Palestijnse zijde van de muur tussen Palestina en Israël. Onder andere een ladder die tot bovenaan de muur komt, maar ook een schildering van kinderen die door de muur proberen te graven. Ook heeft hij bij wijze van protest eens een als gevangene van Guantanamobay verkleedde opblaaspop bij een attractie in Disneyland geplaatst. Dit om aandacht te vragen voor de situatie van de gevangenen. De betreffende attractie werd stilgelegd en de pop verwijderd.